SPORTAANBOD

Gidos, verbonden aan Dominiek Savio en Groep Gidts, is een sportclub met een recreatief en competitief aanbod voor personen met een voornamelijk fysieke beperking. De sportclub creëert kansen voor de atleten om volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities, op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging te kunnen doen.

Onze sportclub ontstond in 1967 en biedt al meer dan 55 jaar sport aan voor personen met een beperking. Het belang van sport is erg groot bij onze sporters. Er zijn momenteel een 100-tal leden en een 25-tal vrijwilligers en trainers aan boord. Met veel passie zorgen zij ervoor dat er nu een 6-tal sporten aangeboden kunnen worden.

JEUGDSPORT

Vanuit het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Dominiek Savio, worden op woensdagnamiddag een tal van vrijetijdssporten aangeboden. Dit gebeurt onder leiding van de begeleiders uit het MFC zelf en is toegankelijk voor alle kinderen en jongeren die schoollopen in Dominiek Savio.

Sport en bewegen is een belangrijke vorm van ontspanning. Door het aanbod op woensdagnamiddag leren de jongeren verschillende sporten kennen. Wanneer de jongeren de   school verlaten is de overstap naar de sportclub toegankelijker.

KIDS@GIDOS

Dit is de sportgroep waaraan de jongste leden van Gidos kunnen deelnemen. Dit zijn voornamelijk leerlingen uit de midden-en bovenbouw uit het lager onderwijs. Zij krijgen elk trimester een andere g-sportdiscipline voorgeschoteld en kunnen zelf kiezen of ze hieraan deelnemen. Zo maken de leerlingen kennis met verschillende soorten sporten en kunnen ze hun eigen talenten in bepaalde sporttakken ontdekken en ontwikkelen.

De sporten die worden aangeboden:
• Dans
• Voetbal
• Omnisport
• Boccia

Namiddagsport MFC

De Namiddagsport MFC is vooral bedoeld voor de leerlingen uit het secundaire onderwijs van Dominiek Savio.
Zij nemen deel aan het sportaanbod op woensdagnamiddag en kunnen er ook voor kiezen om aan te sluiten bij het sportaanbod van Gidos.

De sporten die worden aangeboden:
• Darts
• Voetbal
• Boccia
• Zwemmen
• H-hockey
• Dans

BOCCIA

Boccia (spreek uit: ‘botsja’ of ‘boksia’) is een paralympische sport die gelijkenissen vertoont met petanque. Boccia wordt beoefend door mensen met een (ernstig) fysieke beperking aan de werparm en kan individueel, in pair (2 spelers) en in team (3 spelers) gespeeld worden.

Het doel van deze sport is om de lederen speelballen (zes blauwe of zes rode) zo dicht mogelijk bij de witte doelbal ‘jack’ te gooien of te rollen. De belangrijkste aspecten zijn tactiek, concentratievermogen en spiercontrole. De bal kan in het spel gebracht worden met de hand of met de voet. Indien het voor de sporter niet haalbaar is om de bal vast te houden, kan er gebruik gemaakt worden van een goot. In dat geval heeft speler een assistent die de goot voor hem/haar bediend.

Binnen Gidos kunnen de sporters kiezen uit een recreatief of competitief aanbod.

TRAININGSMOMENT

Competitieve groep
Recreatieve groep Jeugd
Recreatieve groep Volwassenen

Donderdag
Donderdag
Dinsdag (2x/maand)

18u30 – 20u
17u15 – 18u15
17u15 – 18u15

DANS

Dans is een recreatieve sporttak binnen Gidos waarbij elke sporter kan aansluiten. Zowel rolstoelgebruikers als niet-rolstoelgebruikers, iedereen kan dansen.

De dansgroep binnen Gidos is heel divers, alle leeftijden nemen momenteel deel aan dezelfde groep. Het dansen wordt beoefend in duo’s, waarbij de rolstoeldanser danst met een staande partner (vrijwilliger of medesporter). Vanuit Gidos is het heel moeilijk om voor elke danser een vrijwilliger te voorzien, daarom vragen we aan elke rolstoeldanser om zelf een vrijwilliger te voorzien. Indien dit niet lukt, kunnen we binnen de club bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Samen met de dansgroep wordt bekeken wat elke danser ziet zitten, een optreden voor een grote groep of eerder voor een kleine groep. Deelnemen aan optredens en initiaties is geheel vrijblijvend, maar natuurlijk wel leuk om met de volledige groep te doen!

TRAININGSMOMENT

Recreatief

Zaterdag
(2x/maand)

10u – 11u30

H-HOCKEY

H-hockey is een discipline in de g-hockey en is een ploegsport waarin snelheid met tactiek gecombineerd wordt. H-hockey wordt in een manuele of handbewogen rolstoel gespeeld met een stick in de hand door personen met een fysieke beperking.

In Vlaanderen biedt Gidos als enige club deze sport aan.
• De recreatieve ploeg bestaat voornamelijk uit jongeren en wordt klaargestoomd om deel te kunnen nemen aan de competitie.
• De competitieve ploeg neemt met twee teams (Wheels on Fire en Silverbolt) deel aan de Nederlandse competitie.

TRAININGSMOMENT

Competitieve groep
Recreatieve groep

Maandag
Woensdag

18u – 20u
15u – 16u

POWERCHAIR HOCKEY

Powerchair hockey is een discipline in de g-hockey en is een teamsport waarin snelheid met tactiek gecombineerd wordt. Powerchair hockey wordt gespeeld door personen die sporttechnisch afhankelijk zijn van een elektrische rolwagen.

Er zijn twee type sticks in deze discipline. Spelers die over voldoende kracht beschikken in hun bovenarmen en romp spelen met een handstick, de anderen met een T-stick die aan de rolwagen bevestigd wordt. Dankzij vleugeltjes kan een speler een bal drijven, onderscheppen en passen.

Gidos heeft twee powerchair hockeyteams:
Screamers 1 is de eerste ploeg van Gidos.
Zij werden al 11 keer op een rij Belgisch kampioen en spelen al vele jaren op het hoogste niveau in de Nederlandse competitie.
Screamers 2 is de hockey ploeg met voornamelijk jongeren. Zij ontdekken de sport en vergroten hun tactiek en spelinzicht. De Screamers 2 nemen deel aan de Belgische competitie op woensdagnamiddag.

De club zelf beschikt over een aantal sportrolstoelen. Wie deze sport wil uitoefenen kan beroep doen op dit materiaal.

TRAININGSMOMENT

Competitie

Woensdag

16u30 – 18u30

TAFELTENNIS

G-tafeltennis is een attractieve sport waar snelheid en techniek centraal staan. Alle personen die voldoende mobiliteit hebben in de bovenste ledematen kunnen deelnemen aan het g-tafeltennis.

De atleten uit Gidos nemen regelmatig deel aan verschillende tornooien en wedstrijden. Ook het Vlaams en zelfs Belgisch kampioenschap staan op het lijstje. Volledig vrijblijvend kunnen de atleten zich aanmelden om deel te nemen. Wie dit niet ziet zitten kan gewoon aansluiten op de trainingen en recreatief spelen.

TRAININGSMOMENT

Recreatief

Donderdag

18u30 – 20u

VOETBAL

Voetbal is van iedereen, maar ook voor iedereen. We zetten niemand buitenspel. Binnen het voetbalteam van Gidos is iedereen welkom, zowel jong als oud. Binnen deze discipline staan snelheid en techniek centraal. Alle personen die voldoende mobiliteit hebben in de onderste ledematen kunnen deelnemen aan het g-voetbal.

De atleten uit Gidos nemen regelmatig deel aan verschillende tornooien en wedstrijden. Volledig vrijblijvend kunnen de atleten zich aanmelden om deel te nemen. Wie dit niet ziet zitten kan gewoon aansluiten op de trainingen en recreatief spelen.

TRAININGSMOMENT

Recreatief

Woensdag

18u30 – 19u30